2013. június 26., szerda

Indulhat a befőzés!

Itt a nyár, beértek a gyümölcsök, így itt az ideje a lekvár főzésnek. Tavaly előtt nagy sikere volt a fahéjas szilva lekvárnak, tavaly sajnos szinte semmi nem termett a májusi fagytól, de idén szerencsére jó lett a termés,így nem is volt kérdés hogy az idén folytatom, de most más gyümölcsökkel: meggy és szeder násza lett a következő.
Nem egy ördöngősség, csak néhány szabályt kell betartani, így biztos jó lesz a lekvár TARTÓSÍTÓ SZER NÉLKÜL is. Száraz dunsztolással készítem, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsöt órákig főzöm, majd az elkészült lekvárt még forrón betakargatom, hogy nagyon lassan hűljön ki.
A szabályok:
-A gyümölcsnek mindig épnek, egészségesnek kell lennie, a rossz részeket vágjuk ki!
-az üvegnek makulátlanul tisztának kell lennie (és persze a kupaknak is)
Lényegében ennyi.
Menete:
Az üvegeket és a kupakokat először jól elmosom, majd ecetes vízben kifőzöm, úgy hogy a víz teljesen ellepje. 10 percig forralom. Majd óvatosan kiveszem a vízből, úgy hogy a belsejébe és a kupak belsejébe nyúlni tilos! Lecsöpögtetem róla a vizet, teljesen ki kell száradnia.
A jól megmosott gyümölcsöt ha kell apróra vágom , egy jó lábasban (aminek vastag a fala, és nem ég le könnyen benne az étel, illetve legutóbb teflon serpenyőben -wok- csináltam) felteszem főni, semmit nem adok hozzá. Néha megkavarom, de amikor már kevés rajta a lé, akkor sűrűbben kell kavargatni, mert leéghet. A vége felé adom hozzá a kristály cukrot. Én ezzel csinálom, persze lehet cukor nélkül is, vagy mézzel, nyírfa cukorral. Mi nagyon sűrűn szeretjük a lekvárt, így addig főzőm, amíg már ragacsos nem lesz. Figyelem! A vége felé nagyokat bugyoghat, fröcskölhet, így érdemes beöltözni, mert a forró lekvár akár égési sebeket is okozhat!
Ha kész, üvegbe töltöm, majdnem színültig. Jól rácsavarom a kupakot, és FEJRE ÁLLÍTOM az üveget minimum 5 percre. Ez azért fontos, mert így kap vákuumot a lekvár, így marad tartós. Vigyázat az üveg nagyon forró!!!
Ezután jöhet a száraz dunsztolás. Az üvegeket papírba tekerem, minden oldalról takaróval, vagy pléddel, vagy valamilyen anyaggal beborítom jó szorosan, és napokig hagyom úgy benne , hogy lassan kihűljön. Egy-két héten belül, ha nem  kezd el forrni, nem buborékos, akkor jól csináltuk.
A lekvárhoz adhatunk fűszereket (fahéj...). Azt hogy pontosan meddig áll el, nem tudom, mert nálunk 3 hónapig tartott ki, annyira finom lett. De az utolsóban is pont ugyan olyan finom volt, mint az elsőben :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése