2013. február 21., csütörtök

Kecskepöri

Kecskéből nem csak tejet nyerhetünk, hanem húst is, bár nem túl sokat. Inkább tej miatt tartjuk őket, de vannak olyan esetek, mint pl. nyáron, hogy lett 5 bak gidánk. A bakokat igen nehéz eladni, vagy elpasszolni, mert olyan 30 lányhoz kell egy bak a csordába. Így a bakok mentek a "levesbe". Legjobb őket fiatal korukban levágni, mert ha már ivarérettek, akkor igencsak "ízletes" a húsuk. Vagy a másik megoldás: a bakokat hamar ki kell heréltetni, és akkor egy éves koruk körül is lehet belőlük ebéd.
Régen nem tudtam elképzelni, hogy levágunk egy állatot. Sajnos ez elkerülhetetlen , mert azért történnek balesetek. A kutyánkat rettenetes felhúzta az egyik gida folyamatos nyafogása, így amikor a gida odajött az elválasztó kerítéshez, bizony a kutya ráharapott. Mivel csúnyán megsérült a feje, így döntött a család: le kell vágni. Ha az állat szenved, akkor az ember félreteszi a rossz érzéseit, és mindent megtesz, hogy ne szenvedjen tovább. Gyorsan sikerült is a dolog, még a gyerekek sem akadtak fönt ezen, mert tudták, hogy kín szenvedésben pusztult volna el. Egy kiscsirkével hasonlóan jártunk. Rálépett egy kecske a szemem előtt és eltörött a gerince. Kislányomnál ekkor vettem észre, hogy nem is nyafogós városi kislány, hiszen amikor mondtam neki, hogy ez olyan kicsi, hogy inkább a kutyáknak főzöm meg, mert nincs rajta hús. Azt mondta erre, hogy szó sem lehet róla, csináljunk levest belőle. Úgyhogy a kiscsirkéből leves lett, nem sok, de élvezettel falta az egész család.
A kecskepöri úgy készül, ahogy sertéspöri, ízre is hasonló. Íme egy szép egyéves kecske combja:
 
 
 
 
Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma
1 kg kecske apróhús
3 gerezd fokhagyma
zsiradék/ olaj
1 evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál pirospaprika
só, bors

 Nagyon fontos a hús előkészítése: ahhoz hogy ne legyen kecske íze, fel kell forralni annyi vizet, hogy a húst bőven ellepje. Amikor a víz felforrt, akkor levesszük a tűzhelyről, belerakjuk az apróhúst, megkeverjük. Hagyjuk pihenni 5 percig a forró vízben, ezalatt 2x megkeverjük. Így kiázik belőle a véres lé, tisztább lesz a pöri. Ha letelt az idő, a húst leszűrjük, a véres vizet kiöntjük (én itt újrahasznosítok, mert a kutyakajához főzöm).
A továbbiakban úgy járunk el, ahogy szokásosan pörköltöt készítünk:
a zsiradékban megpirítjuk a hagymát, beledobjuk a húst, majd tovább pirítjuk. Megfűszerezzük a köménnyel, sóval, pirospaprikával. Felöntjük annyi vízzel, hogy nagyon bőven ellepje. A fiatal húst kb egy óráig kell főzni, az öregebbet akár 3 órát is. A rekordom az öt óra volt. Persze bográcsban gyorsabban elkészül a dolog és ízesebb is lesz. Köretnek bármit választhatunk, főtt krumpli, nokedli...
Még meg is lehet tuningolni egy kis vörösborral, azzal nem lehet elrontani a dolgot!

Jó étvágyat!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése