2013. február 7., csütörtök

Kecsketejes szappan


Mint már írtam, kislányomnak ekcémája van. A bőrgyógyász felírt neki két évvel ezelőtt egy bőrbarát tusfürdőt, ami 2000 ft volt a 200ml. Párommal nekiálltunk keresni alternatívát, miután kislányom 3 nap alatt kilocsolta a kádba. Így eljutottunk a kecsketejes szappanhoz (én azelőtt nem hallottam ilyesmiről, csak a híres Kleopátra tejfürdőjéről).
 

És mit hoz az élet?! Egyik nap, mikor a kertben voltunk kecskéinkkel, egy csaj sétált előttünk, és kérdezte van-e kecsketejünk.  Mondta, hogy szappant készít. Szóval  jó magyarhoz híven rögtön üzletet kötöttünk: én adok tejet, ő megtanít szappant készíteni. Megspóroltam egy tandíj árát (van szappankészítő tanfolyam) és szereztem egy barátot.

A szappannak 3 fő alkotórésze van:
1: olaj vagy zsír (legjobb az 50% zsír-50% olaj elegy)
2: lúg (nátrium-hidroxid)
3: folyadék (kecsketej, gyógytea, desztillált víz)

Van egy szép kis táblázat, ami mindent kiszámol helyettünk. Csak be kell pötyögni, hogy milyen olajból, mennyi folyadékból, mennyi superfat-tel akarom a szappant.Superfat: lényege az, hogy beállíthatjuk úgy a receptet, hogy a hozzáadott lúg ne szappanosítsa el az összes zsírt, hanem pár százaléka megmaradjon olajnak a bőrápolás miatt. Ezt általában 5% szokott lenni. Lehet 0 is, és lehet úgy is beállítani, hogy több legyen a lúg-azaz túllúgozzuk a szappant-ez a mosáshoz jó.Én most 3 félét csináltam: egy száraz bőrre valót, ami 5%-os superfat-es, egy 0%-ost amit hajmosáshoz használok, és egy túllúgozottat, amivel mosok a gépben.Ha hajmosáshoz használjuk a szappant, fontos hogy ne a csapból jövő vízzel mossuk ki a hajunkból, hanem desztillált(ioncserélt) vízzel vagy ioncserélt vízből készült teával, amibe egy evőkanál almaecetet vagy fél citrom levét tesszük, na meg pár csepp kedvenc illóolajat. Az ecet/citrom savas, így semlegesíti a hajunkban maradt szappant, és mellesleg még ápol is, ugyanis az ecet visszaállítja a bőr ph-ját( ezt még a pedikűr suliban tanultam) remekül fertőtlenít (gomba, ezért jó ecetes vízben áztatni a patánkat).
A szappan összeállítása nagyon egyszerű, de nagyon nagy odafigyelést/ védőöltözetet kell biztosítani. Gyerekeket el kell távolítani, mert a lúg olyan mint a kénsav, a bőrt azonnal el kezdi marni, ezért tetőtöl talpig be kell öltözni és szigorúan gumikesztyűben szabad csak dolgozni, jól szellőző helységben. Ha mégis a bőrre csöppen, azonnal ecettel le kell mosni. Amikor a lúgot feloldjuk a folyadékban, akkor az nagyon felmelegszik, amit növel pl a cukortartalom, ezért a folyadékot le kell egy kicsit fagyasztani ( nem kőkeményre), és úgy beleönteni a lúgot, amit kevergetéssel feloldunk benne. Ezt az oldatot kell az olajhoz keverni, majd ha el kezd sűrűsödni, akkor mehet bele a formába. Az olajok többféléből állhatnak, minden olajnak van valami hatása a szappanba és bőrünkre (kókuszzsír: tisztít, habzik, olivaolaj: száraz bőr ápoló, napraforgóolaj: e-vitamin, ricinus olaj: szőrdúsító, hajápoló stb..) A sűrűsödést fokozhatja a cukortartalom illetve illóolajak, méz is, ezek használata már egy kis gyakorlottságot igényel. Lehet bőr ápolását fokozni illóolajok hozzáadásával pl zsíros bőrre a tefa, cubeba, száraz bőrre a geránium, gyerekeknek és terheseknek csak mandarin és levendula. És rakhatunk a szappanba masszírozó  elemeket: mákot, darált kávét, kókuszreszeléket… .A lúg nem szappanosítja el rögtön az olajat, ez kb 4 hétig tart, de a legjobb ha 6 hetet várunk, akkor már biztos hogy jó lesz (kivéve, ha az egész pl csak olivából van, mert akkor akár egy évig is száríthatjuk).
 
Ha mosásra használjuk, akkor öblítőnek használjunk szintén ecetet pár csepp illóolajjal-ez egyben vízkőoldó is, így a ruhák is puhák maradnak, a mosógépünk is jól jár (nem kell nekünk drága pénzért vízlágyító).

Az így készült szappan csak természetes anyagokból van, színezék és tartósítószer mentes! (Egyetlen hátránya, hogy a lefolyó falára lerakódik, így sűrűbben kell lefolyótisztítót használni, de inkább több lefolyótisztítót használok, minthogy olyan vegyi labort öntsek a bőrőmre - egy átlagos tusfürdőt.)
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése