2013. február 6., szerda

Kecskesajt


A kecsketej hófehér, a tehéntej egy kicsit sárgás, így a kecsketejből készűlt gyorsérlelésű sajt is hófehér. egyedül ezt a sajtot lehet grillezni, nem olvad szét. lehet natúr vagy többféle fűszerezésű. Én ilyeneket szoktam készíteni: chilis, füstölt ízű, fokhagymás(favorit), snidlinges, kapros, oliva-bogyós, köményes, 3 borsos (képen), provencei, illetve rakhatunk bele bármilyen fűszert, amit szeretünk. Oltónak bio oltót használok: Naturen Premium, amit borjúgyomorból vonnak ki.
 

Készítése:

1: A tejet pasztörizáljuk: felmelegítjük 70 fok környékére ( ha nincs ilyen hőmérőnk, akkor úgy a jó, a a tej teteje "bőrös", és a lábos oldalán apró buborékok vannak ),majd ezen a hőmérsékleten tartjuk 10 percig, így megöljük benne az összes bacit.( A jó bacikat az oltóval pótoljuk). Kihűtjük kb 32 fokosra.

2: Kimérjük az oltót, amit kb fél-egy deci vízben elkeverünk, majd ezt az oldatot belekeverjük a tejbe, 2x-3x jól megkeverjük a tejet .

3: Várunk kb fél-háromnegyed órát, és ha már összeállt a tej (megalvadt) akkor felszeleteljük 2cm-es közönként hosszába és keresztbe.

4: Várunk megint kb 20 percet, majd a kést ide-oda húzogatva nagyon apró darabokra feldaraboljuk. ekkor egy kicsit utána szoktam melegíteni, mert akkor jobban alvad (max 38-40 fokra). Akkor lesz jó az állaga, ha a szűrőben nem folyik az alvadék, hanem egy tömbbe összeáll.

5: Kiszedem az alvadékot egy nagy tálba, (ami a lábosban marad sárgás folyadék az a tejsavó, ami még mindig tele van tápanyaggal, én a vagy a szappanba teszem, vagy a kutyáknak adom) majd elveszek belőle egy másik keverő tálba annyit, amennyi egy szűrőben elfér (hagyományos nyeles fehér műanyag szűrőt használok, minek kb fél cm-es lyukai vannak). Ezt a kívánt módon fűszerezem, és belekanalazom a szűrőbe és csepegtető tálcára teszem. Így járok el a maradék alvadékkal.  kb 8-10 órát hagyom lecsöpögni, majd egy fél órára megfordítom a szűrőt, hogy a sajt a másik oldaláról is lecsöpögjön.
 

6: sófürdőt készítek: egy kis tálba teszek vizet és a víz mennyiségének megfelelően 20% sót. Ebbe teszem a sajtot és 3-4 órán át benne úszkál. Aztán lecsöpögtetem, és már esszük is . Az utolsó falatokért rendszerint hajbakapunk. Ez a sajt kb egy hétig ál el a hűtőben .
A lábosból sűrű szűrővel átszűröm a savót, így megkapom azt a túrószerű alvadékot, amit cottage-cheese-nek neveznek.
 Ez a gyorsérlelésű sajt készítése. Az igazi érlelt sajtnak is ez a menete, csak a sajtot egy kb 10 fokos helységben fa polcokra helyezik és naponta átforgatják, így szárítják hetekig- hónapokig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése